Patientberättelser

”Harriet, 33 år, Västmanland”

Jag har inte alltid varit överviktig, innan jag fick mitt första barn var jag normalviktig. Det var efter fyra graviditeter och 16 års jojo-banting som jag till slut insåg att jag var fast med övervikten.

Det började bli tungt för knän, rygg och leder och jag led av snarkningar som störde både min egen och min makes nattsömn. Det jobbigaste var dock att jag inte kunde leva som jag ville och inte utöva vissa aktiviteter.

Jag visste att jag kunde gå ner i vikt men efter att fyra gånger gått upp och ner ca 40-50 kg (kämpig väg ner och jättesnabbt och enkelt upp igen) kändes det psykiskt omöjligt att orka ta tag i övervikten ännu en gång.

Jag kontaktade min husläkare och en utredning inleddes. Till en början kändes det tufft att börja inse vad jag låtit hända med min kropp men jag bearbetade alla tankar och kom fram till att det jag hade att välja på var att antingen acceptera att vara överviktig för resten av livet eller att genomgå en operation.

Jag valde det senare och blev remitterad. När jag fick besked om väntetiden inom landstinget kände jag direkt att den var alldeles för lång och att jag inte ville vänta. Jag ville påbörja mitt nya liv NU, inte om ett år eller längre.

Jag ringde runt till olika privata alternativ. Det viktigaste för mig var att hitta det ställe som kändes mest tryggt och där jag upplevde att jag skulle bli väl omhändertagen. Jag beslutade mig för Cavalio. I och med deras samarbete med Ersta sjukhus, som jag läst och hört mycket gott om, kändes de som det bästa alternativet. Från och med första samtalet med Cavalio blev jag väl bemött vilket gjorde att det kändes rätt från början.

Tiden från det att jag tog kontakt med Cavalio till att operationen var genomförd var väldigt kort, knappt tre veckor. Det hela kändes mycket smidigt och även själva operationen gick bra. Jag blev väl omhändertagen av personalen på sjukhuset och det kändes skönt att veta att de inte skickade hem mig innan de var säkra på att allt fungerade och att allt hade gått bra.

Nu har det gått sex månader sedan jag opererades och jag har hittills gått ned 46 kg. Jag mår fantastiskt bra! Jag har blivit av med mina snarkningar och känner mig mycket piggare och gladare. Även rörligheten är avsevärt förbättrad och idag tar jag utan att ens fundera trapporna i stället för hissen, vilket var en omöjlighet innan operationen. Det är så roligt att kunna göra en massa aktiviteter med familjen, ta långa promenader och köpa kläder… Jag är helt enkelt den person som jag innerst inne hela tiden varit men som jag inte kunnat vara på grund av övervikten.

Jag rekommenderar varmt Cavalio och Ersta sjukhus. De är lite dyrare än andra ställen men de är otroligt trygga och måna om att allt ska gå bra och att det sedan fortsätter att gå bra. Jag blir lika glad varje gång någon från Cavalio ringer och frågar hur jag mår, då känner jag mig speciell och viktig och inte bara som en i mängden. Det känns verkligen som att om jag behöver stöd med något som hör till operationen hjälper de mig att hitta rätt väg.

Uppföljningen efter operationen på Ersta känns trygg. De ringer och frågar hur allt går och det känns som att alla faktiskt ärligt bryr sig om mig och hur jag mår.

 

”Eva, 49 år, Västra Götaland”

Jag har alltid haft lätt för att lägga på mig, ofta i extra stressiga perioder i livet. År 2000 blev jag diagnostiserad med en autoimmun sjukdom med bland annat ledvärk som symtom, vilket gjorde mig mer och mer orörlig. Det kändes som att jag fastnade i en ond cirkel där jag pga värken rörde mig allt mindre, behövde äta allt fler värktabletter och gick upp mer och mer i vikt.

Efter en tid, då min värk gjort att jag endast kunde jobba halvtid och mitt BMI låg på strax under 40, tog jag kontakt med min husläkare för att få en remiss till en gastric by-passoperation. Trots att husläkaren var mycket positiv blev beskedet jag fick från landstinget – efter lång väntan – att jag ansågs vara för lätt och för frisk för att bli beviljad en operation.

Då jag inte ville vänta på att bli allvarligt sjuk av min övervikt beslutade jag mig för att genomgå operationen privat och började leta runt på internet efter alternativ. Cavalio dök upp och jag tog en kontakt. Jag upplevde att de var tillgängliga och hade ett hjälpsamt bemötande samt att det var lätt att få svar på de frågor jag hade.

När jag väl bestämt mig gick det fort. Från det att jag skickade in min hälsodeklaration, som var det första steget till operationen, till dess att jag var opererad tog det ca sex veckor.

Själva operationen gick jättebra. Jag kände mig ganska nervös innan men jag var i trygga händer. Ersta sjukhus var ett riktigt mysigt sjukhus och alla i personalen var både professionella och trevliga.

Operationen har inneburit en stor omställning i mitt liv, framför allt i fråga om kosthållning. Visst har det hänt att jag upplevt s.k. dumping vid några tillfällen men man lär sig snabbt vad och hur man kan äta för att må bra.

Idag, ett år efter operationen, väger jag 30 kg mindre och jag mår toppen! Jag har minskat rejält på värktabletterna, jag har brutit mitt nikotinberoende (utan att öka i vikt!) och börjat jobba heltid. Jag kan till och med springa igen! Kort sagt -jag har fått ett delvis nytt och mycket bättre liv.